A körforgásos gazdaság eszköztára, az ún. 10Re

Nagyon fontos számunkra a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés. Íme egy 10-es lista, ami követésével nagyban hozzá lehet járulni a Földünk megmentéséhez. Mi már teljesen ezeket a pontokat követjük mind a munkahelyünkön és mind az otthonunkban. Reméljük, hogy sokan csatlakoznak. Cégünk kiemelten elkötelezett az 5-ös és 6-os pontokban, hiszen a fő tevékenységünk is ez: TRR, azaz Test, Repair és Refurbishment.

1. Refuse, azaz visszautasítás: A materiális fogyasztásunk és a termelés újragondolása és átalakítása, tulajdonlás helyett szolgáltatásként vesszük például igénybe a termékeket.
2. Reduce, azaz csökkentés: Törekvés az anyaghasználat csökkentésére a termelésben, a fogyasztásban pedig törekvés arra, hogy ne vásároljunk olyan dolgokat, melyekre valójában nincs szükségünk, tudatosan vásároljunk kevesebbet.
3. Renew, azaz megújítás: Úgy tervezzük újra a termékeket, hogy azok hosszabb ideig, illetve az eredeti rendeltetésük vége után is használhatók legyenek valami másra. Emellett újragondoljuk az eddigi termelési rendszereinket (pl. 3D nyomtatás bevonásával) és magukat az alapanyagokat is (pl. biológiailag lebomló alapanyagok használata).
4. Reuse, azaz újrahasználat: Amikor csak lehet, vásároljunk használt termékeket, amit pedig mi már nem használunk, annak igyekezzünk új tulajdonost találni.
5. Repair, azaz megjavítás: Amit csak lehet, igyekezzünk megjavítani, kisebb hibák esetén akár mi magunk, de ha az nem lehetséges, szervizben kérve segítséget.
6. Refurbish, azaz felújítás: törekedjünk a termékeink felújítására, karbantartására, kitolva így az életidejüket.
7. Remanufacture, azaz újragyártás: Kapjon nagyobb hangsúlyt az új termékek secondhand termékek alkatrészeiből való gyártás.
8. Repurpose, azaz továbbhasznosítás: A termékeket igyekezzünk új, az eredeti rendeltetésükhöz képest más célokra felhasználni (pl. tejfölös dobozból váza, autó motorházából kanapé).
9. Recycle, azaz újrahasznosítás.
10. Recover, azaz visszanyerés: a hulladékok elégetése során kinyert energia hasznosítása.

De mi is az a körforgásos gazdaság? Itt olvashatsz róla bővebben.