Sharing Economy

A fogyasztás dematerializálására van szükség több ökológiai közgazdász szerint is. Hasonló elvek mentén született meg a sharing economy (közösségi gazdaság) eredeti modellje is. Ez azt jelenti, hogy a tulajdonlás helyett a szolgáltatás bérlését teszi lehetővé a gyártó, megosztja a termékeit, azaz a felhasználónak nem lesz gondja javítással, karbantartással, hulladékkezeléssel, mert ez a gyártó felelőssége. Ebben a modellben a gyártónak az az érdeke, hogy minél tartósabb, minél könnyebben szervizelhetőbb, és minél könnyebben újrahasznosíthatóbb cikkeket állítson elő. A felhasználók akkor jutahatnak hozzá a forrásokhoz, amikor épp szükségük van rá, anélkül, hogy meg kellene vásárolniuk.

Nem kell megvenned valamit, hogy az előnyeit élvezhesd.

Pl. Hollandiában látványosan terjednek azok a vállalkozások, melyek már felismerték, hogy a fogyasztók jelentős részének nem a termékre, hanem a termék által nyújtott szolgáltatásra van szüksége.

Az Amszterdam-Schiphol reptér például már csak bérli a világítási rendszerét a Philipstől, és az együttműködésnek köszönhetően 50 százalékkal csökkent a reptér energiafogyasztása, így a költsége is. A TU Delft egyetem pedig a napfény átszűrődését és hűtést-fűtést szabályzó homlokzatot bérel az egyik épületén. De a hasonló bérlői lehetőségek már a háztartásokban is terjednek: van már lehetőség például mosógépet bérelni, azaz nem megvesszük a gépet, hanem havidíjat fizetünk érte. Ennek a modellnek az egyik előnye, hogy ha meghibásodik a gép, a vállalatnak kötelessége azt kicserélni.

Ezekkel a gyártó is abban érdekelt, hogy sokáig jól működő eszközöket, termékeket (pl. fényforrások) vagy éppen gépeket helyezzenek forgalomba.

Ezáltal csökken a hulladék, csökken a hulladékkezelés, és az újrahasznosítás is, amely a körforgásos gazdaság célja is.

A modellek különbözőek: van, ahol a felhasználói közösség tagjai a saját eszközeiket, termékeiket és szolgáltatásaikat osztják meg, és van, ahol van egy központi befektető és szervező, amelyik elvégzi ezt.

Az Uber a világ legnagyobb közlekedési cége, de egyetlen kocsija sincs. Az Airbnb a világ legnagyobb szállásadója – szállások nélkül.